Pallet afmetingen – Welke afmetingen hebben pallets?

Pallets zijn verkrijgbaar in ieder gewenst formaat, daarom is op de vraag “Hoe groot is een pallet” niet zomaar een antwoord te geven.
Naast de meest gangbare pallet formaten zoals Europallet formaat, Blokpallet formaat, CP pallet formaat en Display pallet formaat kunnen pallets in iedere gewenste specificatie en uitvoering worden geproduceerd. Palletcentrale Productie in Sas van Gent produceert ruim 2,5 miljoen pallets per jaar. Op deze vestiging produceert de Palletcentrale de meest uiteenlopende pallet formaten.
Bij de aanschaf van gebruikte pallets ben je afhankelijk van het aanbod.

Bij de diverse vestigingen van de Palletcentrale zijn er naast de standaard afmetingen ook volop pallets beschikbaar in afwijkende maten. Pallets in afwijkende maten zijn goedkope pallets welke als aanbiedingspallets worden aangeboden op onze webite.

Hieronder beschrijven we de meest voorkomende pallet afmetingen in Europa:

Europallet formaat:

De norm binnen Europa is 1200 x 800 mm. Er zijn 2 groepen 800 x 1200 mm pallets te onderscheiden:

  • Officiële EPAL Europallet: De afmeting van een officiële EPAL Europallet is 800 x 1200 x 144mm. De planken op het bovendek en onderdek hebben een dikte van 22mm. In de Europese markt zijn europallets het meest gangbaar. Transport tot maximaal 2000kg kan op een Europallet geladen worden. Een ‘ gebruikte europallet’ kan de naam europallet dragen wanneer deze voldoet aan de EPAL eisen. Een EPAL Europallet is uitwisselbaar in de euro palletpool. Dit betekent dat Europallets vaak als ruilpallets worden gebruikt. Volle, beladen europallets worden geruild bij aflevering tegen lege pallets. Als een gebruikte europallet niet geruild kan worden ontstaat een palletschuld, die voldaan moet worden.
  • Overig 80 x 120 cm formaat: Naast de officiële Europallets bestaan er enorm veel varianten van andere pallets met de breedte van 80cm en lengte van 120cm. Deze pallets kunnen verschillen in pallethoogte, plankdikte, aantal planken ect. Dit type is meestal een goedkoper alternatief voor de Europallet.

Blokpallet formaat:

Een blokpallet is opgebouwd met blokken (ook wel klossen genoemd). Echter in de “volksmond” bedoelt men met een blokpallet vaak een pallet met afmeting van 100x120cm. Deze afmeting is na de pallet van 80 x 120cm de meest gangbare. Ook deze pallets kunnen onderling verschillen in pallethoogte, plankdikte ect. Vele uitvoeringen zijn mogelijk.

Displaypallet formaat:

De houten displaypallet van 60x80cm of 40x60cm is breed inzetbaar en overal bruikbaar. Het meest wordt de display pallet ingezet binnen de detailhandel (dat wil zeggen winkels en supermarkten). Deze pallet wordt als complete unit direct op de winkelvloer geplaatst om producten te tonen. Je kunt op een Europallet formaat 2 displaypallets van 60 x 80cm of 4 displaypallets van 40 x 60cm plaatsen.

CP Pallet formaat:

De Chemie Pallet is er in 9 verschillende uitvoeringen en 5 verschillende afmetingen. Deze pallets zijn ontworpen en geproduceerd om te beantwoorden aan de specifieke eisen van de Europese chemische industrie. De draagkracht van deze chemie pallets maken deze zeer geschikt voor zware vrachten. Bijvoorbeeld gebruikt men bij het transporteren van zakgoed, big bags en drums veelal een CP pallet.

Type CP-pallet         Maatvoering in cm              Uitvoering
CP1 pallet                           100 x 120 cm                      Open onderdek, 3 lange latten onder van 120 cm
CP2 pallet                           80 x 120 cm                       Open onderdek, 3 lange latten onder van 120 cm
CP3 pallet                          114 x 114 cm                        Open onderdek, 3 lange latten onder van 114 cm
CP4 pallet                          110 x 130 cm                       Open onderdek, 3 lange latten onder van 130 cm
CP5 pallet                           76 x 114 cm                        Open onderdek, 3 lange latten onder van 114 cm
CP6 pallet                           100 x 120 cm                     Kruisdek onderdek, 5 lange latten onder van 120 cm
CP7 pallet                           110 x 130 cm                      Open onderdek, 3 lange latten onder
CP8 pallet                          114 x 114 cm                        Kruisdek onderdek, met opening in het bovendek
CP9 pallet                          114 x 114 cm                        Omlopend onderdek vlakwerkend

Kun je een formaat pallet niet vinden op onze website, neem contact met ons op voor een offerte op maat.